قلب یکی از مهمترین اعضای بدن است و تمامی فعالیتهای ما در طول روز روی سلامت قلب تاثیر مستقیم دارد. فعالیتهای بدنی، تغذیه مناسب و به طور کلی سبک زندگی در سلامت قلب بسیار تعیینکننده است.
در این مطلب از مجله آشپزی بهار به بررسی خوراکیهایی میپردازیم که روی سلامت قلب تاثیر دارند و با گنجاندن آنها در رژیم غذاییتان میتوانید سلامت قلب خود را تضمین کنید. البته در کنار تغذیه مناسب، نکات مهم دیگری نیز روی سلامت قلب تاثیر دارند. ورزش روزانه، عدم استعمال دخانیات و کنترل فشار و غلظت خون جزو این موارد هستند.
در دنیای پرسرعت امروزی که سرعت تهیه غذاها بر هر موضوع دیگری اولویت دارد، تغذیه مناسب و گنجاندن مواد غذایی مفید در رژیم غذایی کاری سخت اما سودمند است. در زیر چند ماده غذایی که برای سلامت قلب مفید است را با هم مرور میکنیم.
پنج روش رایج سرخ کردن مواد غذایی در جهان
ماهیهای چرب
با مصرف مرتب ماهیهای چرب مثل سالمون و تن، کمک بزرگی به سلامت قلب و عروق خود میکنید. مطالعات پزشکی نشان میدهد که گنجاندن این ماهیها در رژیم غذایی هفتگی، خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر را تا حد زیادی کاهش میدهد.
ماهیهای آب سرد که ماهی سالمون یکی از آنهاست، حاوی اسیدهای چرب امگا۳ هستند که سطح چربی مضر بدن و همچنین فشار خون را کاهش میدهند.
مصرف این ماهیها ریتم تپش قلب را منظم کرده و التهابات سراسر بدن را کاهش میدهد. همراه با ماهی سالمون سبزیجات میل کنید تا یک وعده غذایی بسیار مفید مصرف کرده باشید.
گردو
هر جا که صحبت از ارزش غذایی به میان میآید، اشارهای به انواع مغز آجیل میشود. گردو یکی از مفیدترین این مغزهاست که حاوی اسیدهای چرب امگا۳ و انواع آنتیاکسیدان است که عملکرد قلب شما را بهبود میبخشد.
این آجیل خوشمزه کلسترول خون را کاهش میدهد و عملکرد رگهای خونی را در میان افراد مبتلا به دیابت بهتر میکند.
بهترین غذاهای دنیا را در آشپزی کدام کشورها پیدا کنیم؟
سبزیجات چلیپایی
سبزیجات چلیپایی شامل انواع کلمها مثل بروکلی، کلم دکمهای و کلم معمولی و گل کلم است. برخی دیگر از انواع کمتر شناخته شده این گروه سبزیجات شامل کلم قمری، شلغم و شاهی است. این گیاهان به این دلیل چلیپایی نامگذاری شدهاند که گل آنها شبیه صلیب است.
سبزیجات چلیپایی کالری کمی دارند و سرشار از ویتامینهای C، A و K هستند. در کنار این ویتامینها مقدار فولات، منگنز، کلسیم و فیبر این سبزیجات بسیار زیاد است.
این مواد از کلسیفیکاسیون شریانها جلوگیری میکنند. کلسیفیکاسیون به معنی جمع شدن کلسیم در یکی از بافتهای بدن است که رخ دادن آن در رگها خطر زیادی برای سلامت قلب دارد.
این سبزیجات به دلیل خاصیت ضد التهابی، سلامت قلبی عروقی را افزایش میدهند.
ماست
شاید برایتان جالب باشد که ماست علاوه بر تمام خواصی که دارد، برای سلامت قلب نیز مفید است.
ماست به درمان بیماریهای لثه که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهند کمک میکند. علاوه بر این خاصیت، با مصرف ماست انواع آنتیاکسیدان، ویتامینها، فیبر و پروبیوتیکهای مفید را به بدن خود میرسانید. این مواد علاوه بر بهبود سلامت قلب، باعث هضم بهتر غذا و بهبود سلامت کلی بدن میشود.
آووکادو
آووکادو یکی از بهترین منابع خوراکی تامین ویتامین C، فیبر و کاروتنوئیدها است. ثابت شده که کاروتنوئیدها خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و مرگ و میر ناشی از این بیماریها را تا حد زیادی کاهش میدهد.
علاوه بر خواص خود آووکادو، این میوه یک ویژگی جالب دیگر نیز دارد. اگر آووکادو را همراه با سایر مواد غذایی مثل انواع سبزیجات میل کنید، کمک میکند تا آنتیاکسیدانهای سایر مواد غذایی بهتر و راحتتر جذب شوند.
حبوبات
مصرف روزانه نصف استکان حبوبات قلب شما را در وضعیت مطلوبی قرار خواهد داد. حبوبات حاوی فیبر محلول هستند که به کلسترول متصل میشود و مانع از جذب آن توسط روده و انباشته شدن در سطوح مختلف میشود.
علاوه بر فیبر محلول، حبوبات شامل فولات، منیزیم، کلسیم، اسیدهای چرب امگا۳ و ویتامینهای خانواده B هستند که همگی مواد مغذی مفید برای سلامت قلب به حساب میآیند.
این حبوبات شامل لوبیای سیاه، لوبیای قرمز، لوبیای لیما، لوبیا چشم بلبلی سفید و لوبیا چیتی است.
بلغور جوی دوسر
گنجاندن غلات کامل در رژیم غذایی، به سلامت قلب کمک کرده و افزایش وزن را کاهش میدهد. چاقی یکی از اصلیترین دلایل ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی است و جلوگیری از چاق شدن یک اقدام اولیه در جهت جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی است.
غلات کامل مثل بلغور جو دوسر سیرکننده هستند و باعث میشوند کمتر گرسنه شوید و به تنقلات و غذاهای ناسالم رو بیاورید.
هندوانه
هندوانه از گذشته در رژیم غذایی ما ایرانیها جای داشته. هندوانه کالری کمی دارد و علاوه بر این سرشار از فیبر و انواع آنتیاکسیدان است.
هندوانه حاوی مادهای به نام لیکوپن است که نقش آن در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان ثابت شده است. سیترولین ماده دیگری است که در هندوانه وجود دارد و وضعیت رگهای خونی را بهبود میبخشد. سیترولین برای افراد مبتلا به دیابت نیز مفید است.
علاوه بر موارد ذکر شده هندوانه منبع خوبی برای تامین ویتامین C، ویتامین A، پتاسیم و منیزیم است.
روغنهای سالم
برای مراقبت از قلب همیشه باید مراقب روغنی که وارد بدنتان میشود باشید. روغنهای بیکیفیت شاید قیمت مناسبتری داشته باشند، اما آسیبهای زیادی به سلامت شما میزنند. توصیه میشود برای سرخ کردن از روغن سرخ کردنی بهار یا بهار الماس استفاده کنید که نقطه دود بالایی دارند و با حرارت زیاد، ترکیبات مضر تولید نمیکنند. این روغنها توسط متخصصان بهگونهای طراحی شدهاند که کمتر جذب غذا شوند و نتیجه نهایی سالمتر از آب دربیاید. همچنین روش درست سرخ کردن، در سلامت غذاهای سرخ کردنی تاثیر زیادی دارد.